sobota 12. decembra 2015

Adventný kalendár 12- Vianočné pečenie

Vianočnejší koláč ako štedrák už nenájdeš. Ponúkam ti recept s poznámkami mojej mamy :)

500g polohrubej múky
1 žĺtok
trocha soli
70g práškového cukru
80g masla
20g droždia
3dcl mlieka
1 vajce na potretie
Orechová plnka:
120g orechov
100g práškového cukru
voda
vanilínový cukor
Zomleté orechy zmiešame s cukrom a malým množstvom vody, chvíľu povaríme a dochutíme vanilínovým cukrom.
Maková plnka:
120g maku
100g práškového cukru
mletá škorica
voda
Zomletý mak zmiešame s cukrom a so škoricou, rozriedime podľa potreby vodou a chvíľu povaríme.
Lekvárová plnka:
150g slivkového lekváru
voda
40g práškového cukru
mletá škorica
malinová šťava
1 lyžica rumu
Slivkový lekvár rozvaríme s vodou, pridáme cukor, škoricu, malinovú šťavu, rum a všetko spolu premiešame.
Tvarohová plnka:
500g tvarohu
1 lyžica práškového cukru
vanilínový cukor
postrúhaná kôra z polovice citróna
1 vajce
1 lyžica hrubej múky
Mäkký tvaroh pretrieme cez sito, pridáme práškový i vanilínový cukor, postrúhanú citrónovú kôru, žĺtok a všetko spolu premiešame. Nakoniec zľahka primiešame múku a tuhý sneh ušľahaný z bielka. Ak je plnka hustá, pridáme trocha smotany, ak je riedka, primiešame strúhanku.
Postup
Pripravíme dosť husté kysnuté cesto. Keď dobre vykysne, rozdelíme ho na päť dielov a každý diel osobitne vyvaľkáme natenko. Jeden diel preložíme na pomastený plech, natrieme orechovou plnkou, prikryjeme druhým dielom cesta, ten natrieme makovou plnkou, priložíme tretí diel cesta, natrieme ho tvarohovou plnkou a prikryjeme štvrtým dielom cesta, ktorý natrieme lekvárovou plnkou. Nakoniec plnku zakryjeme posledným rozvaľkaným dielom cesta, povrch potrieme vajcom a vo vyhriatej rúre upečieme. Krájame až celkom vychladnutý.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára